Voorstelling

Sportu is een gratis Open Sport Competitie voor iedereen die deelneemt aan joggings en loopwedstrijden. Deelnemers hoeven niet aangesloten te zijn aan een club of federatie.

De competitie heeft als doel een puntenklassement op te maken onder de deelnemers. Door deel te nemen aan wedstrijden die op onze kalender staan zal je punten scoren volgens uw tijd en gelopen afstand. Deze punten bepalen uw plaats in het klassement. Hoe meer wedstrijden en gelopen meters u loopt, hoe meer punten u scoort.

Deze competitie is gratis en louter sportief. Er zijn geen prijzen aan verbonden. U kan bij Sportu de wedstrijd resultaten inkijken en het klassement raadplegen.

Om deel te nemen volstaat uw Nationaal Nummer mee te geven tijdens de inschrijving van de wedstrijd. Bij organisaties die inschrijvingen verzorgen met eID kaart wordt uw nationaal nummer automatisch opgenomen. Buitenlanders die niet beschikken over een eID moeten zich eerst éénmaal gratis inschrijven. Zij ontvangen dan een persoonlijk ID nummer dat ze moeten meegeven bij de inschrijving op een wedstrijd. Enkel inschrijvingen met nationaal nummer of persoonlijk Id worden opgenomen in de competitie.

Ontstaan

Als individuele loper bestaat er geen competitie of algemene rangschikking. De Atletiek bond voorziet enkel een competitie onder aangesloten clubs. Als recreatieve loper kan je enkel aan joggings deelnemen waar uw resultaat enkel lokaal wordt opgenomen.

Toch is het voor iedereen leuk om uzelf nationaal te kunnen vergelijken met andere sportievelingen. Vandaar het idee ontstond om een algemeen klassement of competitie te voorzien onder zoveel mogelijke joggings en loopwedstrijden.

Uiteraard is het niet éénvoudig om een puntensysteem te bedenken dat op een eerlijke en gelijke manier elke wedstrijd behandelt. Sportu heeft daarom een systeem bedacht met als referentie de IAAF wereldrecords. Punten worden berekend volgens uw tijd, afgelegde afstand en het huidige IAAF wereldrecord dat het dichtst bij uw gelopen afstand ligt.

De formule en berekening van de punten kan je hier inkijken.